banner image

Deprem Olmadan Önce Hava Nasıl Olur?

Okuyucularımızın en çok merak ettiği konulardan biri de, deprem olmadan önce hava durumunda bir değişiklik olup olmadığı. Bu yazımızda size bu durumu kısaca açıklayacağız.

Sıcak Hava Depremi Tetikler Mi?

Hayır, sıcak hava depremi kesinlikle tetiklemez. Sıcak hava, sadece atmosferde oluşan ve yeryüzünde bizi etkileyen bir olaydır ve yerin kilometrelerce altındaki olayları etkileyecek gücü yoktur.

Sıcak hava, dünyanın güneş etrafındaki dönüşü ile ilgili bir olaydır ve mevsimlerin doğal bir sonucudur. Kuzey yarıkürede kabaca mayıs ve eylül ayları arasında yaz mevsimi yaşanır ve sıcaklar bunun sonucudur.

Sıcakları deprem ile ilişkilendirecek hiçbir bilimsel veri yoktur. Bugüne kadar sıcak havalarda yüzlerce deprem olduğu gibi soğuk havalarda da yüzlerce deprem olmuştur ve olmaya devam edecektir.

 


Deprem Havası Nedir?

Deprem havası da bu söylentilerin ürünüdür ve bilimsel değeri bulunmayan bir safsatadır. Bu tür söylentiler yaz aylarında bağıl nemin yükseldiği her dönem ortaya çıkar ve bu dönemlerde hiçbir deprem olmaz. Çünkü deprem olması için gereken şartlar ortaya çıkmadan deprem gerçekleşmez. Başka bir deyişle, kırılması için gerekli enerjiyi biriktirmeyen hiçbir fay kırılmaz. Sadece havanın sıcaklığı, depremler için tetikleyici etkiye sahip değildir.

Hava Durumu Deprem İlişkisi

Hava durumu ile deprem arasında bir ilişki yoktur. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yazın en sıcak ve nemli günlerinden birinde olması nedeniyle insanlarda böyle bir izlenim oluşmuştur ama 12 Kasım 1999 Düzce Depremi ile gördüğümüz gibi, depremler kışın da olmaktadır.

Ayrıca 24 Ocak 2020 Elazığ depremi de kışın olmuştur.

Depremlerin belirli bir mevsimi ve havaya bağlılığı yoktur. Deprem belirtileri diye uydurma haberler yayanlara inanıp uykularınızı kaçırmayın. Depremleri önceden tahmin etmenin günümüzde hiçbir yolu yoktur. Bu konuda başta Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede çeşitli çalışmalar vardır ama şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir.

Depremden Önce Rüzgar Olur Mu?

Okuyucularımızın merak ettiği başka bir konu da, depremden önce rüzgarın olup olmayacağıdır. Depremlerden önce rüzgarda bir değişiklik olmaz. Tıpkı hava sıcaklığı gibi rüzgar da deprem konusunda herhangi bir etkiye sahip değildir. O nedenle, sıcak havalarda olduğu gibi rüzgarlı havalarda da endişe etmenize gerek yoktur.











Deprem Olmadan Önce Hava Nasıl Olur? Deprem Olmadan Önce Hava Nasıl Olur? Reviewed by İnsan on Kasım 08, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.