banner image

Son Deprem Tahminleri | Ülkemizde Deprem Olacak Mı?

Deprem tahminciliği son yıllarda ülkemizde hızla popüler olmaya başlayan, ancak aslında hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir umut tacirliği, safsata satıcılığıdır. Günümüzde depremleri önceden tahmin etmenin, "şu gün şu saatte deprem olacak" diyebilmenin hiçbir şekilde imkanı yoktur.

Bilim ne kadar ilerlemiş olursa olsun, henüz bu konuda elimizdeki veriler çok yetersiz ve maalesef ne kadar deprem hakkında bilgimiz olursa olsun, ne zaman olacağı konusunda bir fikir sahibi olamıyoruz.

Deprem Tahminleri 2022

Türkiye'de 2022 yılında olabilecek depremler için birçok tahmin yapıldı ancak bunların hiçbiri tutmadı. Sosyal medyada çok geniş bölgeler çizerek, her gün olabilecek 3 - 4 aralığındaki depremleri tahmin edip tutturduğunu iddia eden kişiler olsa da, bunlar zaten her gün olabilecek depremler olduğu için, bunlar tahmin sayılamaz.

Bir beklentiyi gerçekten tahmin olarak adlandırabilmemiz için, depremin tam zamanını, yerini ve büyüklüğünü kestirebilmesi gerekiyor. Bütün Anadolu bölgesine daireler çizip 1 hafta içinde 4 büyüklüğünde deprem olabilir demek, deprem tahmini yapmak değil, mevcut durumu dile getirmektir sadece.


 

Türkiye Deprem Tahminleri

Türkiye deprem tahminleri her sene olduğu gibi bu sene de boşa çıktı çünkü deprem tahminciliği, falcılıktan farklı değildir. Depremleri önceden tahmin etmek mümkün değildir.

Deprem tahmin ettiğini iddia ederek size tahmin etmeye çalışan sahtekarlara sakın para kaptırmayın. Bunların bazıları, karıncaları veya bulutları izleyerek deprem tahmini yapmayı öğrettiğini iddia ederek sizden eğitim paraları veya Whatsapp grup aboneliği adı altında çeşitli ücretler talep ediyor. Bunlar sadece kolay para kazanmaya çalışan sahtekarlardır ve ciddiye alınmaması gerekir.

Bunların yanında rüyada deprem görerek tahminde bulunduğunu iddia edenler vardır ki bunlar da falcıdan farklı değildir. Bunlardan da kaçınmalı ve güvenmemelisiniz. Deprem konusunda en doğru bilgileri bilim insanlarından edinebilirsiniz.

Deprem Tahmin Edilebilir Mi?

Depremleri, paleosismoloji gibi bilim dallarından faydalanarak geçmişe doğru inceleyebilir ve bir bölgede geçmişte deprem olup olmadığını anlayabiliriz.

Geçmişteki depremlerin oluş sıklığını tespit etmenin başka bir yolu da, tarihsel kayıtlardan faydalanmaktır. Örneğin bir bölgede her 500 yılda bir deprem oluyorsa, son deprem tarihinden itibaren yaklaşık 500 yıl sonra yeni bir depremin olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, 500 yılda bir deprem olur demek de doğru değildir çünkü bu değerler ortalamadır. Örneğin bu aralık 450 yıl da olabilir, 530 yıl da. Ortalamaya bakarak, hazırlanılması gereken deprem hakkında fikir sahibi olunabilir.








Son Deprem Tahminleri | Ülkemizde Deprem Olacak Mı? Son Deprem Tahminleri | Ülkemizde Deprem Olacak Mı? Reviewed by İnsan on Kasım 08, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.